Categorieën
Russische les Uncategorized

Russisch leren online

Russisch leren lezen op het internet

Het probleem bij Russisch leren en het lezen van je eerste Russische teksten, is dat ze vaak te moeilijk zijn. Je begrijpt teveel woorden niet, raakt de draad kwijt omdat het te lang duurt om ze op te zoeken en geeft het op.

Readlang: Russisch leren door online Russische teksten te lezen

Gelukkig zijn hier een paar oplossingen voor. De browserextensie van Readlang plaatst een vertaling (ook in het Nederlands) van willekeurige Russische tekst boven het artikel en maakt het mogelijk om bepaalde woorden te selecteren en toe te voegen aan een persoonlijk woordenboek.

Russisch leren met Readlang

Van deze woorden maakt Readlang indexkaartjes waarmee je nieuwe Russische woordenschat kunt instuderen. Het stuurt je ook herinneringen, zodat je niet vergeet om dagelijks je Russische woordjes te herhalen.

Readlang installeren

Om Readlang te gebruiken, werk je het beste met Chrome als browser.

Ga eerst naar de hoofdpagina van Readlang en klik op Start Learning.

Russisch leren met Readlang: aanmelden

Installeer vervolgens de Chrome-extensie door te klikken op één van de opties die je in je dashboard aantreft:

Installeer Chrome-extensie van Readlang

Geef in de instellingen aan dat je Russisch wilt leren en dat je Nederlands begrijpt.

Readlang gebruiken

 1. Russische artikels lezen

  In het tabblad Library heb je toegang tot verschillende teksten: teksten die je zelf hebt toegevoegd (door middel van de extensie) verschijnen in My Texts, teksten die andere gebruikers hebben toegevoegd in Public Texts, websites in het Russisch in Web Sites.

  De teksten in Public Texts kan je filteren op moeilijkheidsgraad, maar de gemakkelijke teksten lijken me toch net iets te moeilijk.

  Maar daar keer ik later op terug.

  Door op een tekst te klikken in Public Texts, beland je op de website waar die tekst is gepubliceerd. Klik vervolgens op het pictogram van je Readlang-extensie. Nu kan je op elk woord in de tekst klikken om meteen de vertaling ervan te zien.

  Russische teksten lezen met Readlang

 2. Russische woordjes inoefenen

  De woorden die je aanklikt, worden automatisch toegevoegd aan je woordenlijst. Om die in te oefenen, klik je in het popup-menu van je extensie op Review Flashcards. Je ziet een scherm waarop je één per één woorden kunt inoefenen en ze een score toekennen. Woorden die je slecht kent, geef je een rode score, woorden die je goed kent, krijgen groen. Op basis van die informatie berekent Readlang de frequentie waarmee je de woorden moet inoefenen.

  Russische woordjes leren met Readlang

Maar de Russische teksten op het internet zijn te moeilijk!

Heb je Readlang geprobeerd, maar vind je de Russische teksten in de bibliotheek van Readlang te moeilijk?

Russisch leren door teksten voor beginners te lezen

Neem dan een kijkje op de website van het centrum Russisch leren voor anderstaligen van de Moskouse staatsuniversiteit. Dit centrum stelt teksten ter beschikking die speciaal zijn aangepast aan wie begint met Russisch te leren. De teksten vind je hier: http://texts.cie.ru/course/view.php?id=5.

De teksten zijn netjes gerangschikt per niveau: beginnersniveau (элементарный уровень), basisniveau (базовый уровень), eerste certificatieniveau (первый сертификационный уровень) en tweede certificatieniveau (второй сертификационный уровень).

Russische teksten, niveaus

Als je klikt op één van deze niveaus (zie rood kader hierboven), verschijnt er in de middelste kolom een reeks met teksten van dat niveau.

Russische teksten lezen van beginnersniveau

Meestal bevat de bovenste tekst een opsomming en een omschrijving van alle teksten waaruit dat niveau bestaat.

Wanneer je klikt op een van de teksten, beland je op een webpagina met de tekst, die je kunt lezen, maar waar je meestal ook naar kunt luisteren (zie pijl).

Luisteren naar Russische teksten en meelezen

Luisteren naar teksten zonder de tekst mee te lezen is een zeer goede oefening om gesproken Russisch te leren begrijpen.

Russisch spreken is ook een belangrijke vaardigheid. Je uitspraak kan je alvast ook met behulp van dit programma oefenen.

Je kunt ook jezelf opnemen en vergelijken met wat de spreker zegt. Daarover ga ik het een volgende keer hebben.

Vond je dit leuk? Vergeet deze pagina dan niet te liken en te delen. Op mijn YouTube-kanaal vind je video’s om je te helpen bij je studie van het Russisch!