Categorieën
Russische les

Het Russisch alfabet leren

Het eerste grote struikelblok wanneer je Russisch leert, is het Cyrillische of Russisch alfabet. Met deze tool kan je alvast de uitspraak van de letters oefenen en ze groeperen, zodat je ze eenvoudiger kan memoriseren. Vergeet niet je luidsprekers aan te zetten, want als je op een letter klikt, hoor je hoe hij klinkt! Onder de toepassing volgt wat uitleg over het Russisch alfabet.

 

Het Russisch alfabet

Het Russisch alfabet telt 33 letters. Dat zijn er dus 7 meer dan bij ons. Dit alfabet bestaat sinds de 10de eeuw en is gebaseerd op het glagolitisch, ontworpen door de monniken Kyrill en Methodius, die waren gearriveerd uit Byzantium om de Slaven te kerstenen en naar een manier zochten om de klanken van de Slaven ten boek te brengen en het evangelie te vertalen. Vandaar de naam van het alfabet: Cyrillisch. Het is een combinatie van Griekse, Glagolitische en Hebreeuwse letters. Met de tool hierboven kan je het Russisch alfabet, voor jouw leergemak, onderverdelen in vier aparte groepen:

Gemakkelijke letters: ondanks de duidelijke verschillen, zijn er heel wat letters die perfect overeenkomen met de onze;

Verwarrende letters: er zijn echter ook letters die zoveel lijken op de onze, dat je ze de hele tijd door elkaar haalt;

Letters uit het Grieks: wie ooit Grieks heeft geleerd, in een vorig leven, beschikt over een concurrentievoordeel: dat zijn al 10 letters minder om onder de knie te krijgen;

Nieuwe letters: en dan is er de laatste categorie: letters die je alleen maar in het Russisch alfabet terugvindt. Al bij al zijn het er niet zoveel (13), en ze zien er zo vreemd uit dat ze gemakkelijk te leren zijn. Hoe paradoxaal dat ook mag klinken: het waren de eerste letters waar ik zo snel mee weg was!

Veel succes ermee! Als je opmerkingen hebt over de werking, laat me iets weten in een e-mailtje (contact@nicolasseveryns.be). Wil je op de hoogte blijven van nieuws over Russisch en Rusland? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief. En vergeet dit bericht zeker niet leuk te vinden op Facebook!